Marmara Bölgesi Özellikleri

tarantula90123.04.2011 - 11:35
Marmara Bölgesi Özellikleri
 
 Marmara Bölgesi, Balkan Yarimadasi ile Anadolu arasin da bir geçis alani olusturur. Avrupa ve Asya bu bölgede birbirine baglanir. Yaklasik 67.000 km2lik yüzölçümüyle ülke yüzeyinin %8,5'ini kaplar. Adini bütünüyle topraklari içinde kalan ve bogazlar araciligiyla Karadeniz ve Ege Denizi'ne açilan ayni adli iç denizden alir. Ege kiyilari açiginda yer alan Bozcaada ve Gökçeada (imroz) da Marmara Bölgesi alanina girmektedir.
 
 Marmara Bölgesi doguda Karadeniz ve Iç Anadolu Bölgeleri, güneyde Ege Bölgesi, kuzeybatida da Yunanistan ve Bulgaristan ile çevrilidir. Diger bölgelerde oldugu gibi, Marmara Bölgesi'nin sinirlari da her yerde il sinirlarina uymaz. Edirne, Kirklareli, Tekirdag, Istanbul, Kocaeli ve Yalova illeri bütünüyle bölge sinirlari içindedir. Sakarya, Bilecik, Bursa, Balikesir ve Çanakkale illerinin bazi topraklari ise Ege ve Karadeniz Bölgelerinin sinirlari içinde yer alir.
 
 Marmara Bölgesi'nin halki geçimini sanayi, ticaret, turizm ve tarimdan saglar. Türkiye'nin baslica sanayi bölgesidir. Bölgedeki en gelismis sanayi alani Istanbul-Bursa-Izmit eksenidir. Ilkçag'dan beri önemli bir ticaret merkezi olan ve kitalararasi ulasim yollari üzerinde bulunan Istanbul, bölgeye ülke çapinda bir üstünlük saglar. Bölgenin diger yörelerinde de yaygin sanayi faaliyetlerine rastlanir. iretilen baslica sanayi mallari arasinda islenmis gida, dokuma, hazir giyim, çimento, kagit, petrokimya ürünleri, beyaz esya, gemi ve yat sayilabilir.
 
 Bölgede ayni zamanda tarim da çesitlenmistir. Ekili alanlarin yaklasik yarisi bugday tarlalarindan olusur. Bugdayi sekerpancari, misir ve ayçiçegi üretimi izler. Türkiye'nin ayçiçegi üretiminin yaklasik %73'ünü, misir üretiminin yaklasik %30'unu gerçeklestiren bölgenin sebze ve meyve üretimi de önemli bir miktari bulur. Misir üretiminde Karadeniz Bölgesi'nden sonra ikinci sirada yer alan bölge, zeytin üretiminde de Ege Bölgesini izler. Sofralik Gemlik zeytinleri ünlüdür. Bagcilik konusunda da gelismis olan bölgede, Tekirdag, Sarköy, Mürefte, Avsa ve Bozcaada üzüm ve sarap lariyla taninir.
 
 Avrupa'nin güneydogusunda yer alan Marmara Bölgesi, dünyanin en güzel manzaralarina, önemli mimarlik ve sanat eserlerine sahiptir. Marmara Denizi'ndeki adalar, yarimadalar ve koylar, bölgedeki daglar ve ormanlar ile kentlerde tarih ve doga içiçedir. Birçok büyük uygarligin dogdugu ve gelisip kök saldigi bu bölge, iki kita arasinda geçis yapan kavimlerin göç yollarini olusturmustur. Bu ka vimlerin ve bölgeye yerlesen uluslarin biraktiklari izlere adim basinda rastlamak mümkündür. Essiz dogal ve tarihi degerlere sahip olan bölgede turizm de çok gelismistir. Her yil bölgeye önemli sayida turist gelmektedir. Bölge Türk turizminin ülke genelinde finans, yatirim, egitim ve operasyon merkezidir.
 
 Bir Dünya Kenti: Istanbul
 
 "Orada, Tanri ve insan, doga ve sanat hep birlikte, yeryüzünde öylesine mükemmel bir yer yarattilar ki, görülmeye deger."


 
 Avrupa ve Asya'nin bulusma noktasi olan Istanbul Bogazi'nin iki yakasinda yer alan bu essiz kenti ünlü Fransiz yazari Lamartine böyle tanimliyor. Istanbul, iki ayri kitanin sinirinda, dogu ve batinin kültür, sanat ve din konularindaki birlesimini tolerans ortaminda gerçeklestiren sentez bir kenttir. Doganin binbir güzellikle süsledigi koylar, korular, zümrüt misali yamaçlar arasinda uzanan istanbul Bogazi gerçekten essizdir. Istanbul'un Avrupa kesiminde yer alan ve sekli boynuzu andiran Haliç (Altin Boynuz) Körfezi, dünyanin en güzel dogal limanlarindan biridir.
 
 "Imparatorluklar Baskenti" olarak bilinen kentin tarihi çok eskilere dayanir. M.Ö. 658 yillarinda Megaralilar tara findan kurulmus ve kumandanlari Byzas'in ismine izafeten Byzantium adini almistir. Hizla gelisen ve zamanla büyük bir ticaret merkezi haline gelen kent Roma, Bizans ve Osmanli imparatorluklari'nin baskenti olarak yüzyillarca yasamistir. Bugün ise Türkiye'nin en önemli turizm, ticaret ve sanayi sehridir.
 
 Istanbul'un en güzel tarihi eserleri, Marmara Denizi ile Haliç arasinda uzanan kara surlarinin iç kesimindeki tarihi yarimadada yer alir. Bu tarihi yarimada Roma, Bizans ve Osmanli imparatorluklari'nin izlerini tasiyan sanat eserleriyle dolu bir açik hava müzesi gibidir. Kentin tepelerini sayilari 500'ün üzerinde olan camiler süsler.
 
 Istanbul Bogazi birbirinden güzel sahilleri süsleyen yemyesil korulari, parklari, saraylari, yalilari, camileri ve birer gerdanligi andiran Bogaziçi ve Fatih Sultan Mehmet asma köprüleri ile görülmeye deger bir dünya cennetidir. Bogazda yapilacak bir vapur gezisi tüm bu güzellikleri gözler önüne serer. Istanbul Bogazi ve adalari, yelken sporu için ideal yerlerden biridir. Yat turizminin de oldukça gelistigi kent uluslararasi bir yatçilik merkezidir. Ataköy Marina, Kalamis ve Fenerbahçe marinalari yatçilara geceleme dahil olmak üzere daha birçok imkanlar sunmaktadir.
 
 Istanbul çevresinde bulunan yerler arasinda, Kilyos ve Sile plajlari ile taninan tatil beldeleridir. Polonezköy ise 19. yüzyilda Polonyali göçmenlerin gelip yerlestigi, çevresi ormanlarla kapli ideal bir dinlenme yeridir. Belgrad Ormanlari Istanbul'un akcigerleri olarak bilinir. Milli Park olan Belgrad Ormanlari'nda ayrica Atatürk Arboretumu ve Osmanli döneminden kalma su kemerleri görülmeye degerdir. Silivri ve Kemer'de ise golf oynamaya elverisli genis sahalar bulunmaktadir.
 
 Kocaeli ve Sakarya
 
 Karayolu ile Istanbul'a bagla nan Kocaeli kenti, çevresindeki meyve ve sebze bahçeleri ile bir endüstri merkezidir. Roma döneminde "Nicomedeia" olarak bilinen kent merkezi ve çevresinde, Osmanli döneminden kalma birçok tarihi eser bulunur. Kent yakin larindaki Hereke, hali dokumaciligi ile ünlüdür. Marmara Denizi'nin kuzey kiyilarinda yer alan Gebze'nin ise zengin bir tarihi vardir. Ünlü Kartacali kumandan Anibal'in mezari burada bulunmaktadir.
 
 Bir endüstri sehri olan Sakarya ilinin genis ovalarinda bereketli tarim alanlari yer alir. Sakarya nehri tarafindan beslenen zengin alüvyonlarla kapli alanlarda, bol vitaminli meyve ve sebzeler yetistirilmektedir. Topraklarinin verimli olmasindan dolayi eski devirlerde bu bölgenin insanlari güzellikleri ile taninirdi. Nitekim Roma imparatoru Hadria nus'un dillere destan güzelligi ile taninan esi Sabina, bu yörede yetismis ve daha sonra Roma'ya gelin gitmistir.
 
 Trakya Yöresi
 

 Gözalabildigine ayçiçegi tarlalari ve üzüm baglari
 
 Türkiye'nin Avrupa bölümünü olusturan Trakya'nin genel görünümü böyledir. Avrupa'dan gelip Edirne kentine giren bir yabanci, önce Türk mimarisinin saheseri Selimiye Camii ile gözgöze gelir. Dis ve iç mimarinin maksimum estetik boyutlara ulastigi Selimiye Camii, Türk sanatinin güzelligini Avrupa'ya yansitir. 18. yüzyilda Avrupa'nin yedi büyük kentinden biri olan ve yaklasik yüz sene Osmanli Devleti'nin baskentligini yapmis olan Edirne'de camiler, kervansaraylar, çarsilar, köprüler ve diger özgün Osmanli mimarisi eserleri görülmeye degerdir. Edirne'nin ünlü geleneksel Kirkpinar Güresleri, her sene yaz basinda Sarayiçi denilen agaçlik bir alanda yapilmaktadir. Bir hafta devam eden güres karsilasmalari sonucu baspehlivanlar seçilmektedir.
 
 Trakya'nin batisinda bulunan, genis kumsallara ve Osmanli mimarisinin güzel örneklerine sahip olan Tekirdag ili, üzüm baglari ve sarap festivalleri ile taninir. Tekirdag'in batisinda yer alan Sarköy ve Mürefte, bölgenin tatil beldeleri olmalari yaninda önemli sarapçilik merkezleridir. Sarköy'de her yil sarap festivalleri düzenlenmektedir. Rüstem Pasa Camii ve bedesteni kentteki en önemli Türk eserleridir. Macar Halk Kurtulus Kahramani Prens II. Rakoczy Ferench'in yasadigi ev, onun anisina müze haline getirilmistir.
 
 Türkiye'nin Avrupa topraklarindaki en ge nis ili olan Kirklareli, doga ve tarih açisin dan zengin bir ildir. Genis ormanlara sahip olan kentte, meyvecilik önemli bir geçim kaynagidir. Karadeniz kiyilarindaki Igneada ve Kiyiköy ince kumlu plajlari ile taninir. Kent alinirken sehit düsen 40 akincinin anisina yaptirilan 18 sütunlu "Kirklar Sehitligi" kentin sembolüdür.
 
 Güney Marmara
 
 Marmara Denizi'nin güneyinde yer alan Çanakkale il merkezi, önemli bir deniz geçidi olan Çanakkale Bogazi'nin en dar yerinde, dogu sahilinde kurulmustur. Çanakkale içinde yer alan 15. yüzyildan kalma Çimenlik ve Kilitbahir Kaleleri bogaza ayri bir güzellik verir. Gelibolu Yarimadasi, I. Dünya Savasi sirasinda Çanakkale cephesinde sehit düsen 500.000 askerin anisina Milli Park ilan edilmistir. Milli Park'in güney ucunda 42 metre yüksekligindeki Çanakkale Sehitleri Aniti yer alir. Özellikle geceleri bogaza giren gemilerden anitin isiklandirilmis görünümü çok etkileyicidir.
 
 Çevrede Fransiz ve Ingilizlere ait anitlar da bulunur. Anzak askerlerinin çikartma yaptigi Ariburnu sahillerindeki Anzak koyunda, üzerinde Atatürk'ün Çanakkale savasi ile ilgili olarak söyledigi ünlü hümanist söylevinin yazili oldugu Anzak Aniti görülmeye degerdir.
 
 Çanakkale Bogazi'nin Ege Denizi'ne açildigi yerde biri kuzeyde Gökçeada (imroz), digeri güneyde Bozcaada olmak üzere iki ada yer alir. Gökçeada Türkiye'nin en büyük adasidir. Adada her yil Agustos ayinda karnavallar düzenlenir. Bozcaada ise gözde bir tatil beldesidir. Adanin üzümlerinden elde edilen saraplar çok lezzetlidir.
 
 Çanakkale'nin kuzeybatisinda, kuzeyden güneye dogru tarihi kentler uzanir. Anadolulu Homer'in Ilyada Destani'nda isimleri geçen Kral Priamos, Hektor, Paris ve Güzel Helena'nin yasadigi ve tahta atiyla ünlü tarihi Truva kenti, Çanakkale'nin 30 km. güneybatisindadir. Truva'nin daha güneyinde sirasiyla Neandria, Aleksandria, Troas, Chryse ve Assos yer alir. Behramkale, tarihi ismiyle Assos, tarihi kent olmanin yaninda entellektüellerin tatil merkezi olarak bilinir. Denizden 248 m. yüksekligindeki Assos akropolün de yer alan Athena Mabedi, M.Ö. 6. yüzyilda yapilmistir. Balikesir ili kuzeyde Marmara ve batida Ege denizleri ile çevrelenmistir. Zaganos Pasa Camii, Yildirim Camii, Saat Kulesi ve Karesi Bey Türbesi kent içinde yer alan önemli tarihi eserlerdir.
 
 Balikesir ilinin Marmara sahillerindeki en büyük yerlesim yeri olan Bandirma, Marmara'nin Istanbul'dan sonraki en büyük limanidir.
 
 Bandirma'nin kuzeybatisinda bulunan Erdek plajlariyla, Belkis (Kyzikos) tarihi eserleriyle taninir. Erdek'ten deniz ulasimi olan Marmara, Avsa ve Pasalimani adalari dogal güzellikleri, plajlari ve leziz saraplariyla ziyaretçileri çeker. Bandirma'nin güneyinde yer alan Manyas Gölü'nde Kus Cenneti Milli Parki bulunmaktadir. Kus Cenneti'ne her yil 239 türden üç milyona yakin kus gelmektedir. Bu ortam, kuslar için vazgeçilmez konaklama ve üreme alanidir. En uygun ziyaret mevsimi 1 Nisan ile 30 Mayis arasindadir.
 
 Balikesir ilinin Ege kiyilari Edremit körfezi çevresinde siralanir. Dogal ve tarihi zenginlikler ile dolu olan Edremit körfezi sahillerinin tümü zeytin agaçlariyla kaplidir. Bundan ötürü bu sahillere "Zeytin Rivierasi" da denilmektedir. Gele neksel mimarinin korunarak yasatildigi yörede çok sayida tarihi ev bulunur. Edremit'in kuzeyinde Kaz Dagi Milli Parki yer alir. Mitolojiye göre dünyanin ilk güzellik yarismasi bu dagda yapilmis, Truva Krali'nin oglu Paris bu dagda yasamistir. Estetik degerleri korumak ve yasatmak isteyen Fransizlar, dünya tarihi ve mitolojisini arastirmis ve baskentlerinin ismi için, Kaz Dagi'nda yasamis olan Anadolulu Paris'i seçmislerdir.
 
 Akçay, Altinoluk, Ören ve Ayvalik, Edremit çevresinde yer alan dogal güzellikleri ve genis kumsallari ile taninan tatil beldeleridir. irili ufakli 22 adanin bulundugu Ayvalik'ta doga, sahilleri adeta ince bir dantela gibi islemistir. Bu güzellikler panoramik olarak Seytan Sofrasi denilen mevkiiden izlenebilir. Çamlik ve Alibey Adasi (Cunda) dogal güzelliklerin yaninda, damak tadini sevenler için leziz ve degisik deniz spesialitelerinin yapildigi restoranlari ile de taninir. Çevrede bulunan adalar üzerinde Bizans döneminden kalma çesitli manastir ve kiliseler bulunmaktadir.
 
 Sakarya Nehri tarafindan sulanan topraklarda kurulan Bilecik ili, Osmanli tarihi açisindan önemli bir merkezdir. Osmanli imparatorlugu'nun kurulusunun temelleri bu yörede atilmistir. Kentin 30 km. dogusunda bulunan seramikleriyle ünlü Sögüt, eski Türk boylarindan Kayilar'in yerlesim yeridir. Stilize Türk çadiri seklinde insa edilmis olan Türk Etnografya Müzesi görülmeye degerdir.
 
 Ipek Diyari Yesil Bursa
 
 UNESCO tarafindan Avrupa'nin çevresini en özgün sekilde koruyan kenti seçilen Bursa'da doga, tarih, yesil ve mimari güzel bir harmoni ortaminda bütünlestirilmistir. Kentteki Koza Meydani, bu bütünlügün en güzel örneklerinden birini sergiler. Meyda nin etrafinda yer alan camiler, Koza Han, restore edilmis eski evler, tarihi çinarlar ile etrafindaki kafeler, kapaliçarsilar ve havuzlar kisiyi Koza Meydani'na hayran birakir. Ipegi, havlulari ve kaplicalari ile ünlü olan Bursa, ayni zamanda büyük bir sanayi kentidir. Özellikle otomotiv ve tekstil sanayii çok gelismistir. br>
 Osmanli döneminden kalma birçok eser bulunan kentin güneyinde, modern tesislere sahip, kis sporlari için ideal bir merkez olan Uludag Milli Parki bulunur. Bursa'nin kuzeydogusunda yer alan Iznik Gölü ise bir dogal güzellikler beldesidir. Gölün çevresi ormanlar ve üzüm baglari ile kaplidir. Roma ve Bizans dönemlerinde önemli bir yerlesim merkezi olan Iznik, Osmanlilar döneminde de önemini korumustur. Dünya çini sanatinin en güzel örnekleri, Osmanli çini ustalari tarafindan burada yapilmistir. Çekirge ise Bursa'nin termal merkezidir. Bizans döneminden bu yana kullanilan Çekirge Kaplicalari'nda çesitli tedavi merkezleri bulunmaktadir...

 
  MARMARA BÖLGESİ

1- Türkiye’nin kuzeybatısında yer alır
2- Yüz ölçümü bakımından ikinci küçük bölgemizdir
3- Ergene Bölümü, Yıldız Dağları Bölümü, Çatalca-Kocaeli Bölümü,Güney Marmara Bölümü olarak dört bölüme ayrılır.
4- İklim ve bitki örtüsü çeşitliliği en fazla olan bölgemizdir.
5- Ortalama yükseltinin en az olduğu bölgemizdir.(ulaşım ağı gelişmiştir,hidroelektrik potansiyeli azdır)
6- Ayçiçeği ve pirinç üretiminde ilk sıradadır.
7- Kümes hayvancılığı ipek böcekçiliği ve ahır hayvancılığında ilk sıradadır.
8- Turizmin ,sanayinin, nüfus yoğunluğunun en fazla olduğu bölgemizdir.
9- Bor mineralinin en fazla çıkarıldığı bölgemizdir.(Susurluk)
10- Doğalgaz üretiminde ilk sıradadır.(Hamitabat)
11- Volfram madeni yalnızca bu bölgede bulunur.(Uludağ)
12- Susurluk,Gönen, Kocaçay,Sakarya,Ergene,Meriç önemli akarsularıdır.       KONUMU, SINIRLARI VE KOMŞULARI:
 
 
 Ülkemizin kuzey-batısında yer alır. Bulgaristan, Yunanistan, Karadeniz, Marmara ve Ege Denizleri, Karadeniz, Ege, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri ile komşudur.
 
 
 ALANI VE NÜFUSU:
 
 
 Gerçek alanı 67.306 Km2. Ülke yüzölçümünün %8.58217;ini kaplar. 6.Büyüklükteki bölgemizdir.
 
 
 
 Nüfusu 2000 sayımına göre 17.3 milyondur. Nüfus yoğunluğu Km28217;ye 258 kişidir. Bu Türkiye ortalamasının altındadır. (Türkiye ortalaması Km28217;ye 83 kişi)
 
 
 
 BÖLÜMLERİ:
 

 
 1.Yıldız Dağları (Istranca) Bölümü
 
 
 2.Ergene Bölümü
 
 
 3.Çatalca-Kocaeli Bölümü
 
 
 4.Güney Marmara Bölümü
 
 
 YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
 
 
 
 Kıyıları:
 
 
 Karadeniz ne Kuzey Marmara kıyıları fazla girintili-çıkıntılı değildir. Falez (Yalıyar) çok vardır. Fakat Güney Marmara kıyıları girintili-çıkıntılıdır.
 
 
 İzmit, Gemlik, Erdek ve Saros körfezleri vardır.Gelibolu, Biga, Kapıdağ, Armutlu, Çatalca-Kocaeli başlıca yarımadalarıdır.Gökçeada, Bozcaada, Marmara Adaları, İmralı, İstanbul Adaları ise başlıca adalarıdır.İstanbul ve Çanakkale Boğazları Ria Tipi kıyılardır.Kapıdağ Yarımadası bir kıyı biriktirme şekli olan Tombolo8217;dur.
 
 Dağları:
 

 
 
 Ortalama yükseltisi en az bölgedir. En yüksek dağı Uludağ8217;dır (2543 m).Yıldız Dağları, Koru Dağlar, Işıklar Dağları, Biga Dağları, Samanlı Dağları diğer dağlarıdır.Yerşekilleri sade olduğu için ulaşımı da kolaydır.
 
 
 
 Akarsuları:
 

 
 
 Sakarya8217;nın aşağı kesimi, Susurluk, Meriç ve onun kolu Ergene. Bu akarsular baraj yapımı için uygun değildir. Ağızlarında delta oluşturamazlar. Çünkü akıntı ve yatak eğimi fazladır.
 
 
 
 Ovaları:
 

 
 
 Kastamonu, Bolu ve Düzce Ovaları. Bafra ve Çarşamba Delta Ovaları
 
 
 
 Gölleri:
 
 
 
 İznik, Manyas, Sapanca ve Ulubatlı Tektonik göldür.
 
 
 Terkos, Küçük ve Büyük Çekmece Gölleri Kıyı Seti gölüdür.
 
 
 Ömerli Baraj gölü de bulunmaktadır.
 
 
 İKLİM VE BİTKİ ÖRTÜSÜ:
 
 
 Marmara Bölgesi konumu sebebiyle iklim ve bitki çeşitliliğine sahiptir. Karadeniz kıyılarında Karadeniz İklimi ve Ormanlar görülür.
 
 
 Istrancaların güneyinde Karasal İklim ve bozkır görülür.
 
 
 
 Güney Marmara8217;da bozulmuş Akdeniz İklimi ve Maki görülür. Burada yazlar sıcak ve kurak kışlar ılık ve yağışlıdır.
 
 
 
 TARIM VE HAYVANCILIK:
 

 
 
 Yüzölçümüne göre ekili-dikili alanı en fazla bölgemizdir. Sebebi eng****** az, düzlüklerin fazla olmasıdır. Makineli tarım yaygındır. İklim çeşitliliği yetiştirilen ürünleri de çeşitli kılmaktadır. Ulaşımın kolay olması, sulamanın yaygın olması ve tüketici nüfusun fazla olması nedeniyle tarım gelişmiştir. Fakat kalabalık nüfusa yetmediği için başka bölgelerden de gelmektedir.
 
 
 
 Tütün: A.Pazarı (Türkiye8217;de %8 ile 3.), Ayçiçeği: Ergene Havzası (Türkiye8217;de 1.)
 
 
 
 Zeytin: Güney Kıyılarında (Türkiye8217;de %27 ile 2.), Pamuk: Balıkesir (Yağışın azalması sayesinde.)
 
 
 Şekerpancarı: Trakya-Alpullu, Adapazarı ve Susurlukta sulanabilen alanlarda.
 
 
 Buğday: İç kesimlerde (Türkiye8217;nin %138217;ü), Pirinç: Ergene ve Meriç havzalarında (Türkiye8217;de 1.)
 
 
 Mısır: Doğu Marmara ve Trakya8217;da. (Türkiye8217;de 2.)
 
 
 Hayvancılık genellikle besicilik ve ahır hayvancılığı şeklindedir. Bunun sebepleri tarım arazisinin fazlalığı, tüketici nüfusun fazla olması, pazarlama sorununun olmaması ve yer şekilleri ve iklim şartlarının buna uygun olmasıdır. İstanbul ve çevresinde kümes hayvancılığı, Bursa ve çevresinde ipekböcekçiliği yapılmaktadır.
 
 
 YERALTI ZENGİNLİKLERİ:
 

 
 Bor: Susurluk, Bigadiç- Balıkesir (Türkiye8217;de 1.), Volfram (Tungsten):Uludağ-Bursa, Demirköy-Kırklareli (Türkiye8217;de 1.), Mermer: Güney Marmara, Linyit: Bölgenin genelinde, Barit: Lapseki-Çanakkale, Doğalgaz: Kırklareli, Demir: Kocaeli ve Sakarya, Manyezit-Magnezyum: Bilecik, Krom: Bursa, Kurşun-Çinko: Balıkesir ve Çanakkale, Seramik Kili: İstanbul ve Çanakkale
 
 
 ENDÜSTRİ:
 

 Bölge ekonomisi gelişmiştir. Milli gelirimizin %208217;si bu bölgeden karşılanır. Sanayi işçilerimizin yarısı burada çalışır ve sanayi ürünlerinin 1/38217;ü bu bölgeden karşılanır. Ulaşımını kolay olması, hammadde teminin kolay olması, Hinterlandının geniş olması, işgücünün fazla olması, tüketici nüfusunun fazla olması ve pazarlama kolaylığı gibi sebeplerle sanayisi gelişmiştir. Enerji üretimi en az olan bölge olmasına rağmen enerji tüketiminde ilk sıradadır. Türkiye8217;nin en büyük sanayi kuşağı olan İstanbul-Kocaeli-Adapazarı bu bölgede yer alır. Bursa başka bir sanayi ilidir. İstanbul en işlek ve gelişmiş limanımız olarak en büyük ithalat limanımızdır.
 
 
 
 İzmit8217;te İpraş Petrol Rafinerimiz bulunmaktadır. Ambarlı-İstanbul8217;da Doğalgaz ve Fuel Oil, Bursa ve Hamitabat8217;ta Doğalgaz, Kırklareli ve Orhaneli8217;nde termik santraller vardır.
 
 
 
 Bursa8217;da dokumacılık, otomotiv ve konserve sanayisi vardır. İzmit8217;te ise kağıt, petro-kimya ve İpraş Rafinerisi vardır.
 
 
 
 NÜFUS VE YERLEŞME:
 
 
 
 2000 Sayımına göre bölgenin nüfusu 17.3 Milyondur .Nüfus yoğunluğu Km28217;ye 258 kişidir. Bu Türkiye ortalamasının çok üstündedir (Türkiye ortalaması 83 kişidir.) Kentsel nüfusu en fazla olan bölgemizdir. Halkın % 798217;u kentlerde yaşar. Nüfusu çok fazla olduğu için diğer bölgelerden ürün alır. Nüfus Çatalca-Kocaeli yarımadasına yoğunlaşmıştır. İstanbul en kalabalık ilidir. İzmit, Adapazarı ve Bursa diğer büyük illeridir. Nüfus artış hızı %o 278217;dir (Türkiye %o 18.34). Nüfus ve nüfus yoğunluğunda 1. sıradadır.
 
 
 
 TURİZM:
 

 
 Turizm geliri en fazla olan bölgemizdir. Bölgede başta İstanbul, Bursa ve Edirne olmak üzere Osmanlı eserleri çoktur. Bursa8217;da kaplıcalar bulunmaktadır. Balıkesir8217;de Kuş Cenneti bulunmaktadır. Bursa-Uludağ önemli bir kış turizm merkezimizdir. Bölgede bulunan adalar ve kıyılar turist çeken diğer yerlerdir. İstanbul bütün yıl fuar ve kongreler sayesinde önemli sayıda turist çekmektedir.
 
 TARİHİ ÖNEMİ:
 

 
 Bilecik, Bursa, Edirne ve İstanbul illerinin Osmanlı Tarihinde önemli yerleri vardır. Bu kentler bu devletin başkentliğini yapmıştır. Çanakkale8217;de 1915te Çanakkale Savaşına sahne olmuş bir kentimizdir.
 
 
 BÖLGE HAKKINDA NOTLAR:
 

 
 Ø Yüzölçümüne göre 6. Sıradadır.
 
 
 Ø Ortalama yükseltisi en az bölgedir.
 
 
 Ø Nüfus ve nüfus yoğunluğu en fazla olan bölgedir.
 
 
 Ø En fazla iç göç alan bölgedir.
 
 
 Ø Sanayisi en gelişmiş ve sanayi nüfusu en fazla bölgedir.
 
 
 Ø İşçi nüfusu en fazla bölgedir.
 
 
 Ø Alanına oranla ekili-dikili alanı en fazla bölgedir.
 
 
 Ø İki kıtada toprağı olup iki çok önemli boğaza sahiptir.
 
 
 Ø Orman bakımından %19 ile 3. Sıradadır.
 
 
 Ø Yünlü ve ipekli dokumada ilk sırada yer alan bölgedir.
 
 
 Ø Boğazlar ria kıyı tipidir.
 
 
 Ø İstanbul en büyük ithalat limanımızdır.
 
 
 Ø En çok vergi veren bölgemizdir.
 
 
 Ø Bor üretiminde Türkiye8217;de ve Dünyada ilk sıradadır.
 
 
 Ø Alanına oranla tarım arazisi en fazla bölgedir.
 
 
 Ø Ekonomimize katkısı daha çok sanayi alanındadır.
 
 
 Ø Hizmet sektörünün en fazla olduğu bölgedir.
 
 
 
 Ø Çayır ve otlakları en az bölgedir. (Alanının 1/108217;undan az)
 
 
 Ø Ürün vermeyen toprakları en az bölgedir.
 
 
 Ø Enerji üretimi en az ama tüketimi en fazla bölgedir.
 
 
 Ø Turizm gelirleri en fazla olan bölgedir.
 
 
 Ø 350eftali, Ayçiçeği, Pirinç ve Kestane üretiminde ilk sıradadır.
 
 
 Ø Madenler bakımından en zengin ili Balıkesir8217;dir.
 
 
 Ø Kağıt sanayisinin en fazla olduğu bölgedir.
 
 
 Ø Ortalama sıcaklık 14-16 derece, yağış 600-900 mm8217;dir.
 
 
 Ø En fazla yağışı kışın, en azı yazın alır. Yazın Karadeniz ikliminin etkisiyle yağış alır.
 
 
 Ø Okur yazar oranı en fazla bölgedir.
 
 
 Ø Ekonomimize katkısı sanayi ve ticaret alanındadır.
 
 
 Ø 350ehirleri: Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Yalova, Kocaeli, Adapazarı, Bursa, Çanakkale, Balıkesir ve Bilecik tir   

Linkback: https://www.buyuknet.com/marmara-bolgesi-ozellikleri-t33190.0.html

Etiket:
Marmara Bölgesi Özellikleri 

Bu bilgi size yardimci oldu mu?

EvetHayır
Marmara Bölgesi Özellikleri
Marmara Bölgesi Özellikleri
(Ortalama: 5 üzerinden 2.5 - 2 Oy)
2