Doktor unvanları, uzmanlıklarına göre belirlenir. Toplamda 7 doktor kademesi vardır. 7 Yıllık Tıp fakültesinden mezun olan bir doktor mesleğine pratisyen hekim olarak başlar. Uzman doktor olabilmesi için ise TUS sınavını kazanması gerekir. Doktor rütbeleri ve görevleri nelerdir?
Doktor kademe sıralaması 1- Pratisyen Doktor
2- Uzman Doktor
3- Operatör Doktor
4- Yardımcı doçent
5- Doçent
6- Profesör
7- Ordinaryüs
Doktor Rütbeleri ve Görevleri1- Pratisyen doktor:birinci basamak doktorlarıdır. Hastaları muayene etmek, reçete ve rapor yazmak. Çalışma alanları ise sağlık ocakları, acil servisleri, toplum sağlığı merkezleri ve ambulansta çalışabilirler.
2- Uzman Doktor:Tıp fakültesi mezunu olup, TUS sınavında başarılı olması kaydıyla, seçtiği bölüme göre 4-6 yıllık doktora eğitimini tamamladıktan sonra uzman doktor olunur. Bireylerin hastalıklarını tespit ve tedavi etme sorumlulukları vardır. Devlet hastanesi ve özel hastanelerde çalışır.
3- Operatör Doktor:Cerrahi tıp bilimleri uzmanına denir. Tıp fakültesi mezunu olup, TUS'ta başarılı olması kaydıyla, ilgili bölüme göre eğitimini tamamladıktan sonra cerrah olunur. "Op. Dr." kısaltması ile anılır.
4- Yardımcı doçent:Üniversitelerde öğretim üyesi kadrosunda görev yapan akademisyenlere verilen bir unvandır. Akademik çalışmalar ve tıp alanında araştırmalar yapar.
5- Doçent: Üniversitelerde eğitim veren öğretim üyesidir.
6- Profesör:üniversitelerde ve yüksekokullarda ders veren en yüksek düzeydeki akademik unvana sahip kişilere verilen unvandır. Profesör Doktor tez, ders ve saha çalışmaları yürütürler, yanı sıra lisans ve lisansüstü öğrencilerin eğitimlerinde gerekli eğitim materyallerini hazırlamak ve dersleri öğretme sürecinde yer alır.
7- Ordinaryüs:Ordinaryüs, üniversitelerde en az 5 yıl boyunca profesörlük yapmak, uzmanı olduğu alanda akademik makaleler yayınlamış ve bilimsel çalışmalarıyla kendini kanıtlamış öğretim üyelerine verilir.
Türkiye'de Tıp fakültesi meslek unvanlarıLinkback: https://www.buyuknet.com/doktor-kademe-siralamasi-t45353.0.html