Manavgat Gezilip Görülmeye Değer Yerler

tarantula90124.11.2013 - 04:00
Gezilip Görülmeye Değer Yerler

Barajlar

Antalya Bölgesindeki zengin su kaynaklarından enerji elde etmek ve sulamada yararlanmak amacıyla bazı barajlar yapılmıştır. Bu konudaki çalışmaların son yıllarda hız kazandığı gözlenmektedir. Mevcut barajlardan en önemlileri, Oymapınar Barajı, Korkuteli Barajı ve Kepez Hidroelektirk Santralıdır. Bu barajlardan en büyüğü Manavgat Irmağı üzerendeki

Oymapınar Barajıdır.

Oymapınar Barajı: Manavgat Irmağı’nın sularından yararlanmayı binlerce yıl önce romalılar düşünmüşler ve bugünkü barjın bulunduğu yerde Side’ye kadar su yolları (Aquaduct) yapmışlardır. Oymapınar Barajı ile bu yolların kalıntıları bir arada görülebilmektedir.
 
   Manavgat Irmağı üzerine baraj yapma düşüncesi İkinci Dünya Savaşından önce ortaya atılmıştı. Bu amaçlı jeolojik araştırmalar ise ilk kez 1970 yılında Türk uzmanlarca başlatılmıştır. Baraj yapımında alışılmamış boyutlarda teknik güçlüklerle karşılaşılmış ve proje, pek çok Avrupa ülkesinin en iyi uzmanlarının görev aldığı bir Batı Alman Firmasına devredilmiştir. 1977 den 1979 yılına kadar baraj yapımı ile ilgili araştırmalar yapılmış ve tamamen yeni bir proje hazırlanmıştır. Barajın yapımına 1980 yılında fiilen başlanmıştır. 1985 yılında elektrik enerjisi üretimine başlayan Oymapınar Barajında insan zekasının ve modern teknolojinin en üst düzeyinin kullanılması gerekmiştir. Yapımında yararlanılan yöntemler ve kullanılan malzemenin tanımı kitabımızın kapsamı dışında kalır.

       Bu nedenle sadece bazı teknik bilgileri vermekle yetiniyoruz. Barajın gövde yüksekliği 185 M’dir. Temel sıfır metreye kadar inmektedir. Yapımı sırasında adeta beyaz peynir gibi delikli olan göl yatağındaki kaçakların önlenmesi aşılan en büyük güçlüğü oluşturmuştur. Tamamen yer altında olan santralı 4 türbinli olup 4 x 135 = 540 mW gücündedir. Türbinleri çeviren su miktarı


Oymapınar Barajı, Keban ve Altıntaş Barajlarından sonra
Türkiye’nin en yüksek üçüncü barajı idi.

Berke Barajı (201 m) yapıldıktan sonra ise 4.sırada

İnşaatın (başlama-bitiş) yılı : 1977- 1984
Gövde dolgu tipi : Beton Kemer
Gövde hacmi : 575 hm3
Yükseklik (talvegden) : 185 m
Normal su kotunda göl hacmi: 300 hm3
Güç : 540 MW
Yıllık Üretim : 1620 GWh


Tes-iş Antalya Şube Başkanı'nın açıklamasına göre baraj yılda 200 trilyon kar ediyormuş.
Oymapınar'da şu an 89'u işçi olmak üzere 119 kişi çalışıyormuş.

Ayrıca Atatürk ve Karakaya gibi barajların teknik personeli de Oymapınar'da yetişmiş.
Baraj yapılırken tam altmış işçi şehit olmuştur.

Oymapınar Barajı Manavgat ilçesini 18 km uzağında Manavgat nehri üzerine kurulu iki barajdan biri. (diğeri Manavgat barajı) Zamanında Seydişehir Aliminyum Tesislerinin enerji gereksinimini karşılamak üzere kurulmuş, ülkenin büyük barajlarından birisi. Tesise girişte güvenlik kapısından geçiliyor, kimlik bilgilerinizi alıyorlar. 180 metre yüksekliğinde ve gerçekten etkileyici bir yapı.

Şimdi ülkenin değerleri haraç mezat satılırken  Seydişehir'i alana yanında bedava Oymapınar barajını da veriyorlar. İşçiler Oymapınar'da da eylem yaptı, "vatan satılmaz" dediler ama medyamız bunları söylemez.



Linkback: https://www.buyuknet.com/manavgat-gezilip-gorulmeye-deger-yerler-t42292.0.html

Etiket:

Bu bilgi size yardimci oldu mu?

EvetHayır
Manavgat Gezilip Görülmeye Değer Yerler
Manavgat Gezilip Görülmeye Değer Yerler
(Ortalama: 5 üzerinden 2.5 - 2 Oy)
2